FabCityNature richt de Campus in met focus op internationaal vernieuwende projecten en toepassingen omtrent waterveiligheid en technologische, ecologische en sociale duurzaamheid.
Doel van de Campus is om noodzakelijke en kansrijke innovaties te testen en te ontwikkelen, gericht op nieuwe energie, afval, water, nieuwe lifestyle en buitendijks wonen.
De experimental playground biedt ruimte om samen te leren, testen en delen. Ideeën worden concreet, toepasbaar en zichtbaar gemaakt voor de bezoeker, waardoor wij ongekend waardevolle input kunnen vergaren. Nergens anders bestaat er zo’n direct contact tussen onderzoeker, het onderzochte en uiteindelijke gebruikers. Innovaties krijgen daarnaast de kans om in de permanente gebiedsontwikkeling doorontwikkeld te worden. De impact van de Campus gaat verder dan die op inhoud, want in de zomer van 2018 is FabCityNature toegetreden tot het internationale netwerk van FabCity Global. Dit zorgt voor grote internationale zichtbaarheid en publiciteit voor alle deelnemers aan de Campus.
Het eerste gebouw op de Campus is een Wikkelhuis. Binnenkort zullen nog een aantal Tiny Offices en kunstwerken op de Campus worden geplaatst. In de loop van 2019 zullen we starten met een reeks Fissa Pro's, rondom thema's als duurzaamheid, nieuwe lifestyle, bouwen met de natuur, energie, afval en materialen. Daarover later meer. Op 18 juni staat de Campus in het teken van ClimatProof. Meer weten? Klik hier.
Tiny offices en kunstwerken
Experimental playground. Samen experimenteren, leren en evolueren.
Domestikator en Refter
De iconische Domestikator van Atelier van Lieshout is een monumentale sculptuur die gaat over de relatie van mens en natuur. Met de bijbehorende refter is het werk een paviljoen voor de vrijheid van meningsuiting, waarin diverse bijeenkomsten georganiseerd kunnen worden. Het werk is het kopstuk van de Domestikator-serie; een set beelden die gaan over domesticatie: de mogelijkheid die wij als mens hebben om de wereld en de natuur naar onze hand te zetten. De Domestikator dient als monument en een ironische uitdaging om de gedachten over de mens en zijn wereld aan te slijpen.
Bikinibar
De Bikinibar is zowel kunst als architectuur. Dit werk van Atelier van Lieshout uit 2006 vertegenwoordigt zowel een gebouw als een sculptuur als een sculptuur als een gebouw. Binnen is plek om uit te rusten, even weg van het drukke strandleven of om te schuilen bij slecht weer.
Tribal Tower
De Tribal Toilet Tower gaat over bewustwording van het hele watersysteem. De imposante tweelagse sculptuur is opgebouwd uit onder meer toiletten, douchecellen, compostreservoirs en septic tanks én is een werkende, zelfvoorzienende installatie. Met dit werk wil Atelier van Lieshout het belang van water en sanitaire voorzieningen bij het succesvol opbouwen van een samenleving onder de aandacht brengen en een autonome manier van watermanagement heruitvinden.
Tiny Office projectteam
Tiny houses met de techniek en het comfort van nu. Woningen met een eigen karakter, gebaseerd op een modulair systeem met het gebruik van warme houtsoorten. De combinatie van zeer goede geïsoleerde dampdichte panelen in combinatie met een geavanceerde klimaatbeheersing zorgen voor een aangenaam klimaat met een minimaal aan energie verbruik. Het Mill Home op de Campus wordt in juni geplaatst en de nieuwe uitvalbasis van Team FabCityNature en Team Kustplaats aan Zee.
Tiny Office EcoCabin
EcoCabin gaat kantoor houden op de Campus in een eigen Tiny Office: "Design hoeft niet duur te zijn. EcoCabins zijn tiny huisjes om te wonen of recreëren, betaalbaar en met een lage footprint. Het zijn comfortabele kleine huisjes gecombineerd met zoveel mogelijke natuurlijke materialen, hoge isolatiewaarde en technische installaties gericht op duurzaamheid. De zon en de wind zorgen voor een aangenaam verblijf."
Zeewierboerderij
Vanuit een grote passie voor natuur, duurzaamheid en water hebben Berthine, Nikki en Sjoerd Stichting Zee Boerderij IJmond opgericht. Met als doel zeewier te kweken, oogsten en te verwerken tot een duurzame grondstof. In het havengebied van IJmuiden willen de initiatiefnemers door zeewierkweek milieuvervuiling tegengaan en de gevolgen van de klimaatverandering reduceren. Zee Boerderij IJmond filtert met de kweek van zeewier niet alleen het water in de haven van IJmuiden, maar maakt van het zeewier ook producten, onder meer zeep en design producten.
BRAK!
Een designhuis van golfkarton. 24 Lagen duurzaam golfkarton, rond een grote mal gewikkeld en aan elkaar geplakt worden met milieuvriendelijke lijm, vormen samen een stevige en isolerende structuur. Beschermd met een ‘regenjasje’ van waterdichte folie en met houten panelen is het Wikkelhuis uiterst duurzaam, recyclebaar en het gaat minstens 50 jaar mee. Voor elk Wikkelhuis worden een aantal nieuwe bomen aangeplant. Het Wikkelhuis biedt onderdak aan informatiecentrum 'BRAK!'